Montaj Otomasyonu Nedir

Montaj Otomasyon Nedir
Montaj otomasyonu, endüstride işlerin insan gücünden ziyade makine gücü ile daha hızlı ve daha kaliteli olarak makineler tarafından yapılmasına denilmektedir. Başka bir deyiş ile montaj otomasyonu yapılacak olan işin insan ile makine arasında ortaklaşa paylaşılması işlemi olarak da adlandırılabilir. İnsan gücünün yoğun olduğu otomasyon sistemlerine yarım otomasyon, makine gücünün yoğun olduğu sistemlere ise tam otomasyon denilmektedir.
Montaj Otomasyon Nasıl Ortaya Çıkmıştır
Sanayi devriminden bu yana geçen zaman diliminde üretmek tek başına yeterli olmamıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte sürekli rekabet içerisinde olan insan topluluğu daha fazla üretim ve daha az maliyet anlayışı içerisinde olmuştur. Bu doğrultuda yapılacak olan üretimi hızlı, kaliteli, güvenli ve düşük maliyet ile yerine getirmek kaçınılmaz olmuştur. Günümüz üretim anlayışında ise bu anlatımların karşılığı tabiki montaj otomasyon sistemleridir. Montaj otomasyon tek bir cihaz ile değil birçok kontrol ve otomasyon teknolojisi ünitelerinin kollektif çalışması ile gerçekleşmektedir.
Montaj Otomasyon Faydaları Nelerdir
Montaj otomasyon, endüstri sanayisinde gözardı edilemeyecek kadar avantajları bulunmaktadır. Daha yüksek üretim kalitesiyle ürün başına düşen montaj süresinin azalmasını sağlayarak seri üretim yapılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle çok üretim=kısa zaman dilimi demektir. Üretim aşamasında insan gücüne duyulan ihtiyaç daha az olduğu için montaj otomasyon makineleri sayesinde neredeyse sıfır hatalı ürün üretimi sağlanmaktadır. Ayrıca tehkile iş şartlarında insan gücü yerine montaj otomasyon makineleri yer aldığı için güvenlik oranı da artmaktadır. Hal böyle olunca montaj otomasyon makinelerine endüstri sanayisinde ihtiyaç her geçen gün artmaya devam etmektedir.